13 november 2019 2 minuten

Wat weten we momenteel al over Craft 4?

#craft 4 #craftcms
Nicholas Thumb

Op 26 september vond Dot All 2019 plaats in Montréal. Dé conferentie over Craft CMS. We konden er zelf jammer genoeg niet bij zijn, maar hebben we het wel op de voet gevolgd. Tijdens het event werd Craft 4 aangekondigd en we geven al enkele zaken mee die we te weten kwamen.

Verdere inzet op Inclusive design en accessibility

Met een CMS die volledig via het toetsenbord bestuurd kan worden, zetten de makers van Craft CMS verder in op een inclusive CMS. Er zal ook een hoge contrast en een "dark-mode” zijn. Tabel structuren zullen ook veel beter responsive weergegeven worden.

Nog betere mobiele ondersteuning

Het CMS is al goed om mobiel in te werken, maar er wordt verder gefocust om dit nog gebruiksvriendelijker te maken. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker je site zult kunnen updaten on-the-go.

Multi-author editing

Je zal met meerdere gebruikers aan dezelfde content kunnen werken. Je zult zelfs aanpassingen kunnen samensmelten bij het opslaan. Aanpassingen maken die door een collega ongedaan worden gemaakt omdat ze ook net wijzigingen doorvoerden zullen dus niet meer kunnen.

Nieuwe UI elementen en field layouts

Er komen uitbreidingen op de bestaande user interface elementen (Grid, Horizontal Rule, Field set) die gebruikt kunnen worden en op de field layouts. Dit is al een zeer bruikbaar en uitgebreid systeem in Craft, maar met de verdere uitbreiding zullen developers nog flexibeler kunnen werken.

Nestable Matrix fields

Waar je momenteel plugins zoals Super Table of Neo voor nodig hebt, zul je in de toekomst gewoon de standaard Craft functionaliteit kunnen gebruiken. Alweer een groot pluspunt voor de flexibiliteit van het systeem.

Daarnaast werd er ook een Headless Craft service aangekondigd, namelijk Craft Cloud. Dit zal een systeem worden waar de hele back-end van je website in de cloud te beheren en te bewerken is. Je front-end zou dan deze back-end aanspreken als headless cms.

Aan Craft Commerce 3.0 wordt ook volop gewerkt. Daar kregen we als belangrijkste punten volgende informatie over door:

  • Orders zullen makkelijker in het cms aangemaakt kunnen worden. Nu bestaat hier een plugin voor, maar dit komt dus standaard in Craft Commerce te zitten. Hierdoor krijg je een webshop die ook in een fysieke shop bruikbaar wordt.
  • Order details worden bewerkbaar via het cms. Op deze manier heb je als shopeigenaar meer controle.

Er wordt verwacht dat de volgende versie van Craft in de loop van volgend jaar bruikbaar in productie zal zijn. Nog even afwachten dus om deze in projecten te kunnen gebruiken.

Volgend jaar vindt het volgende Dot All event plaats in Amsterdam en dan zijn we zeker zelf van de partij!

Craft is een CMS dat mee is met zijn tijd en dat een zo gebruiksvriendelijk mogelijke ervaring voorziet voor zijn gebruikers. Dit biedt zowel voordelen voor onze developers, maar ook voor onze klanten die gemakkelijk in het systeem content kunnen toevoegen of aanpassen, zowel voor hun website als webshop!

Wil je meer te weten komen over Craft CMS?

Ik wil een demo!

Stay updated!
Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste digitale trends, tips & tricks, interessante events en seminaries? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf mij in!