30 augustus 2018 1 minuut

Wat is een headless CMS?

#CMS
Nicholas Thumb

Een headless CMS is een content-first content management systeem. Dat wil zeggen dat je alle inhoud (teksten, foto's, gegevens, ..) eerst verzamelt in een database, zonder rekening te houden met de layout waarin die inhoud zal worden weergegeven. Met behulp van een API (communicatie systeem) wordt die inhoud opgehaald zodanig dat die kan worden weergegeven binnen een website, mobiele app, VR bril, ... De inhoud staat dus los van hoe het wordt gepresenteerd.

Laptop

Het gebruik van een headless CMS heeft enkele voordelen:

  • je website en mobiele app kunnen aangestuurd worden met gegevens die verwerkbaar zijn in dezelfde back-office;
  • je bent flexibel in het kiezen van de technologie die je wenst te gebruiken op de front-end. Wil je een templating engine gebruiken, of toch liever een applicatie in Angular, React of Vuejs? Geen probleem, aan jou de keuze;
  • je kunt de front-end van je applicatie vernieuwen zonder dat je daarom het cms moet aanpassen. Dit wil zeggen dat je lagereontwikkelingskosten zult hebben bij het upgraden van je website of app;
  • de doorlooptijd van een project kan een stuk korter. Eenmaal je structuur duidelijk is kan een designer starten met het ontwerp, maar kan de programmeur ook al de structuur opzetten in het CMS zodanig dat de inhoud al aangevuld kan worden.

Craft CMS werkt perfect als headless CMS aangezien alle inhoud beschikbaar kan worden gemaakt via de Element API plugin. Als het meest gebruiksvriendelijke systeem op de markt is het daarmee het ideale CMS om je front-end applicatie mee te koppelen.

Heb je vragen rond (headless) content management systemen of rond Craft CMS?

Laat van je horen!

Stay updated!
Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste digitale trends, tips & tricks, interessante events en seminaries? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf mij in!