Wat is het verschil tussen open en gesloten source?

Open Source software betreft software met een openbare broncode. Dit betekent dat je de broncode achter de software gewoon op het internet kan inzien en vervolgens kan gebruiken om te implementeren, bijvoorbeeld als je een specifieke applicatie voor jouw bedrijf wil gebruiken en zelf niet de kennis hebt om deze applicatie te ontwikkelen.

Daar komt nog bij dat je Open Source software niet alleen online kan zien en gratis kan gebruiken, maar ook zelf kan aanpassen. Omdat de codes van een Open Source applicatie gewoon online staan en je op deze manier inzicht krijgt in de achterliggende broncode van een specifieke applicatie, hebben softwareontwikkelaars de mogelijkheid om de code zelf te gebruiken, uit te breiden of te verbeteren. Op deze manier ontstaat er rondom Open Source software applicaties vaak een soort community van softwareontwikkelaars, die er samen en toch onafhankelijk van elkaar voor zorgen dat de broncode steeds verder wordt uitgebreid en de software op deze manier steeds meer wordt verbeterd.

Closed Source software is de tegenhanger van Open Source software. Waar de code van Open Source software gewoon openbaar is, is dit bij Closed Source software niet het geval. In de meeste gevallen is de code van Closed Source software door een commerciële organisatie gemaakt die hier geld mee wil verdienen. Dit betekent dat je geld moet betalen om de software te kunnen gebruiken, vaak in de vorm van een eenmalige vaste prijs voor een licentie of een vaste prijs per maand voor een abonnement.