
Webdesign trends voor 2023!

Het is altijd spannend uitkijken naar wat de effectieve trends zullen zijn voor het komende jaar. In dit artikel delen we onze verwachtingen en wat de voorspellingen zijn voor de webdesign trends van 2023!
1. Web accessibility
Meer dan ooit, is het belangrijk om je website of webshop toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Iedereen heeft unieke eigenschappen waar we best zoveel mogelijk rekening mee houden. Door rekening te houden met deze eigenschappen zoals bijvoorbeeld: leeftijd, culturele verschillen, taalverschillen, fysieke beperkingen, … kunnen we de gebruikerservaring verbeteren voor iedereen.
Er zijn verschillende manieren om de gebruikerservaring te verbeteren. We sommen er een paar op:
- Gebruik van contrasterende kleuren
Voor mensen met kleurenblindheid, een beperkt of verminderd gezichtsvermogen, is het gebruik maken van constrasterende kleuren van groot belang.
- Aangepaste tekst- en beeldgrootte
Voor slechtzienden is het dan weer aangenaam wanneer tekst-en beeldgrootte is aangepast, of kan worden aangepast.
- Alt-tags toevoegen aan beeldmateriaal
Door alt-tags aan een afbeelding of video toe te voegen, wordt een beschrijving van de afbeelding of video gegeven. Hierdoor kunnen gebruikers met een beperkt of verminderd gezichtsvermogen toch de afbeelding of video begrijpen. Ze dragen ook bij tot een hogere SEO-score.
- Labelen van formulieren
Voor een betere web-toegankelijkheid is het aangeraden om tekstvelden te labelen met een beschrijvende titel, zodat gebruikers die afhankelijk zijn van een schermlezer de formulieren goed kunnen invullen.
Schermlezers worden voornamelijk gebruikt door blinden of slechtzienden. Met hulp van een softwareprogramma wordt de tekst op het computerscherm voorgelezen.
- Site-navigatie via een toetsenbord
Voor gebruikers met een motorische functie- en of gezichtsproblemen, is een website toegankelijker wanneer men door de site volledig kan navigeren door gebruik te maken van de tab- en pijl-toetsten van een toetsenbord.
Dit zijn enkele voorbeelden van hoe je een website of webshop toegankelijker kan maken. Met toegankelijkheid houden we al enkele jaren rekening, maar het ziet er naar uit dat in 2023 het belang hieraan groter zal worden.
Wil je meer weten over web accessibility?
2. Augmented reality (AR)
Steeds meer bedrijven investeren in de wondere wereld van augmented reality, ook wel afgekort als AR. Het wint steeds meer aan populariteit, en verovert mee de wereld van webdesign met al zijn mogelijkheden.
Augmented reailty, is een technologie waarbij gebruikers digitale informatie in de echte wereld kunnen bekijken. Je ziet de echte wereld met een extra laag informatie er overheen. Bedrijven zien steeds meer het potentieel van deze technologie, want het is de ideale manier om een product dichter bij potentiële klanten te brengen.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een meubelstuk virtueel bij de klant thuis te plaatsen, zodat ze kunnen zien of het meubelstuk al dan niet bij hun smaak of omgeving past. De wereld van AR is dus zeker en vast interessant binnen de wereld van e-commerce.

3. Personalisatie
Personalisering is een groeiende trend binnen de digitale wereld. Het is meer dan ooit belangrijk om de gebruikerservaring af te stemmen op elke gebruiker op basis van zijn specifieke behoeften en voorkeuren.
Dit kan door het geven van gepersonaliseerde aanbevelingen, het aanpassen van de interface of omgeving van je website of webshop. Door bijvoorbeeld een eigen kleur of thema te kunnen instellen of het aanbieden van gerichte inhoud gebaseerd op de gebruiker zijn of haar interesses.
Er zijn heel veel manieren hoe je personalisatie kan toevoegen aan je website of webshop. Een mooi voorbeeld van hoe personalisatie nog kan gebruikt worden, is door de gebruiker zelf de keuze te geven van hoe een button moet worden weergegeven op mobiel. Zo zal iemand die links-handig is, de voorkeur geven om de buttons links te zetten. Terwijl iemand die rechts-handig is, de voorkeur geeft aan een button die rechts staat:

4. User-generated content
User-generated content (UGC) wordt gemaakt door gebruikers zelf. Enkele voorbeelden hiervan zijn: recensies, beoordelingen, opmerkingen, berichten, foto’s, video’s, social media posts en blog posts.
Het is een waardevolle troef voor elk bedrijf, omdat het kan helpen uw product of dienst te promoten. Een extra troef is het feit dat het van echte mensen komt, in plaats vanuit het bedrijf. Bovendien blijft de inhoud up-to-date wanneer gebruikers nieuwe inhoud toevoegen.
We raden dan ook aan om op websites waar het een meerwaarde kan bieden recensies en beoordelingen mogelijk te maken.
5. Gradients
Gradients (ook wel kleurverlopen genoemd), zijn kleurovergangen die diepte en dimensie toevoegen aan de interface van jouw website of webshop, en die jouw visuele identiteit kan versterken. Het is trendy en esthetisch aantrekkelijk.
Het is een trend die al eerder eens heeft doorgebroken, maar nu helemaal terug is.
Kleurverlopen kunnen een hulpmiddel zijn om een subtiele achtergrond te creëren, een gevoel van beweging en energie te geven, bepaalde accenten te benadrukken of om een opvallend statement te maken.
6. Donkere modus (dark mode)
De donkere modus is een instelling die op veel apparaten is ingeschakeld, waaronder telefoons, tablets en computers. Dit zorgt ervoor dat het kleurenschema op je app veranderd naar een donkere achtergrond en de tekst lichter wordt.
Via die instelling, worden apps dus automatisch aangepast wanneer dit is ingesteld. Desondanks is deze trend niet minder belangrijk voor het weergeven van websites en webshops. De gebruiker de mogelijkheid geven tussen een light mode of dark mode weergave van jouw website of webshop kan de gebruikerservaring verhogen.
Het overschakelen naar de weergave van een donkere modus kan helpen om de ogen minder te vermoeien. Het kan ook nuttig zijn wanneer er weinig licht is.
Interesse om van je online verhaal een succes met maken in 2023?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste digitale trends, tips & tricks, interessante events en seminaries? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Schrijf mij in!