27 maart 2023 3 minuten

Welke nieuwe features brengt Craft 4.4 ons?

Arne Vandewaelle

Craft 4.4 heeft heel wat nieuwe functionaliteiten. In dit artikel bespreken we uitgebreid een aantal grote verbeteringen van Craft. Benieuwd naar wat Craft 4.4 te bieden heeft? Lees snel verder.

Een terugblik naar Craft 4.

Eerder dit jaar besproken we wat onze favoriete nieuwe features waren binnen Craft 4. De nieuwe filtering op "entries" of op de conditionele velden waarmee je specifieke velden kan weergeven wanneer er een bepaalde optie is gekozen in een keuzeveld, is daar een voorbeeld van. Ook de optimalisaties naar performantie toe zijn een echte meerwaarde.

Wat zijn onze favoriete features binnen Craft 4.4 voor sitebeheerders?

Het wisselen tussen lijstweergave en structuurweergave is eenvoudiger geworden.

Waar je vroeger de weergave diende te wisselen onder het keuzemenu "weergave" en vervolgens de sortering diende te wijzigen naar "structuur" is dit intussen verleden tijd. In Craft 4.4 kan je nu in één klik op de gewenste weergave knop klikken die je naast de zoekbalk kan vinden.

Craft 4 4 structuur weergave Craft 4 4 lijstweergave

Het delen van zoekresultaten binnen het beheer aan de hand van een url.

Vòòr de release van Craft 4.4 was het niet zo eenvoudig om het resultaat van een zoekopdracht binnen een lijst met entries te delen met een collega of met eender wie toegang heeft tot het beheer van uw website, omdat de zoekopdracht niet werd toegevoegd aan de url.

Craft 4.4 brengt hier verandering in. De zoekopdracht wordt achteraan de url toegevoegd met een query waardoor degenen die toegang hebben tot het beheer en anderen die de link openen, dezelfde zoekresultaten te zien krijgen. Dit heeft ook als voordeel dat een veel gezochte zoekopdracht kan bewaard worden in de bookmarks van uw browser, om zo nog sneller de gewenste pagina's te wijzigen.

Behind the scenes

Private plugins

Bij Craft 4.4 is het mogelijk om plugins uit de lijst te halen waarvoor een licentie nodig is. Dit kan handig zijn voor plugins die specifiek voor een project gemaakt zijn of om eigen plugins niet op te nemen in de lijst.

Categories én globals worden entries.

Bij nieuwe projecten die starten vanaf Craft 4.4 worden categories en globals niet meer als afzonderlijke onderdelen gezien in het beheer. Deze zullen vanaf nu te vinden zijn onder de entries van de website. Categories worden structures en globals worden singles.

  • Voor sitebeheerders heeft dit als voordeel dat er minder gewisseld moet worden tussen entries, categories én globals. Alles zal te vinden zijn onder entries. De categories én globals zullen wel nog steeds opgesplitst staan onder een passende tag (aan de linkerkant van het scherm) en gaan niet los tussen uw pagina’s komen te staan, enkel bij alle entries worden ze meegenomen in de resultaten.

  • Voor developers brengt dit ook enkele voordelen met zich mee, namelijk dat het beste van 2 werelden worden samengevoegd met elkaar. Zo zal de relatie met bovenliggende elementen die zichtbaar was bij "categories" nu ook mogelijk zijn bij "entries". Het aanspreken van "globals" aan de hand van de handle, zal ook mogelijk zijn voor "singles" en nog veel meer.

Als we de zijbalk bij het onderdeel entries kiezen, dan zal je zien dat we nog steeds de verschillende pagina types hebben staan zoals we gewoon zijn, maar er komt daar onder een categorie "Algemeen" te staan met de globals. Wij bij Digital Pulse zorgen natuurlijk ook dat dit per project zo gebruiksvriendelijk mogelijk is en gaan alle onderdelen nog eens samen gaan plaatsen. Zoals in dit voorbeeld alles die met producten te maken heeft gaan we samen plaatsen zodat de klant op één plaats alles kan terugvinden om de producten bij te werken.

Craft 4 4 entries
Waarom kiest Craft ervoor om categories én globals onder entries te plaatsen?

In versie 4.4 kiest Craft ervoor om categories én globals onder entries te plaatsen. Dit omdat in hun toekomstplannen en in hun roadmap voor Craft 5, deze twee als verouderd gemarkeerd staan. Vanaf Craft 6 willen ze deze zelf volledig schrappen.

Door dit in Craft 4.4 op deze manier toe te voegen, kunnen developers hun code al voorbereiden op de toekomstige wijzigingen. Wij houden deze roadmap altijd nauwlettend in het oog zodat we steeds voorbereid zijn en onze websites kunnen aanpassen naargelang de toekomstige updates van Craft.

Projecten bijwerken naar Craft 4.4:

Bij het bijwerken van projecten naar versie 4.4 worden "globals" en "categories" niet standaard omgezet naar "entries". Craft 4.4 brengt wel tools met zich mee die ervoor zorgt dat deze automatisch worden omgezet.

Dit waren enkele van onze favoriete wijzigingen binnen de update naar Craft 4.4. Wij zijn nu al fan, jij ook?

Meer weten? Neem contact op!

Stay updated!
Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste digitale trends, tips & tricks, interessante events en seminaries? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf mij in!