23 maart 2023 3 minuten

Waarom upgraden naar Craft 4?

Benieuwd waarom het aanbevolen is om jouw website te upgraden naar Craft 4? Wat je er bij wint en wat er nieuw is? We bespreken in dit artikel, uitgebreid de toegevoegde waarde ervan.

Waarom upgraden naar Craft 4?

We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat het regelmatig updaten van je cms belangrijk is. Net zoals bij je computer of telefoon worden er voortdurend verbeteringen aangebracht. Deze beschermen je website niet alleen tegen zogenaamde ‘bad actors’ maar zorgen ook voor een steeds performanter en gebruiksvriendelijker systeem. Ook zorgt een regelmatige opvolging voor minder problemen op lange termijn. Het spreekt voor zich dat regelmatig opeenvolgende kleine updates voor minder complicaties zorgt dan sporadisch een heleboel tegelijk.

Updates worden aangeduid door een versienummer. Laat ons als voorbeeld Craft versie 3.7.5 nemen:

  • Het meest rechtse cijfer verhoogt als men kleine updates doorvoert: bug fixes en security issues bijvoorbeeld.
  • Het middelste cijfer verhoogt als men nieuwe functionaliteiten toevoegt.
  • Het linkse nummer duidt op belangrijke, grondige wijzigingen. Dat gaat meestal gepaard met een heleboel extra features waar men achter de schermen al een poos aan bezig is, en vereist ook een iets grondigere controle van de codebase bij het updaten. Er wordt meestal gebruikt gemaakt van een modernere programmeersyntax waardoor bepaalde stukjes code daar op aangepast moeten worden.

Craft 4 brengt een hele waslijst aan verbeteringen met zich mee. Versie 3 krijgt nog een tijdje beveiligingsupdates, maar nieuwe functionaliteiten zullen enkel bij versie 4 toegevoegd worden. We zetten de belangrijkste even op een rijtje:

Voor sitebeheerders

Snelheid

Drafts en revisies van entries zijn een pak performanter. Zeker voor meertalige en multi-sites. Je zal merken dat het openen en opslaan van pagina’s veel sneller gaat. Sites waar er veel gebruik wordt gemaakt van complexe velden - een mooi voorbeeld daarvan is de page-builder die wij aanbieden - krijgen een enorme snelheidsboost in het cms.

Toegankelijkheid

Er is bij Craft versie 4 extra aandacht besteed aan de toegankelijkheid van het cms. Mensen die gebruik maken van assistentie-tools zoals schermlezers zullen een sterk verbeterde ervaring genieten bij het ingeven van content.

Filtering

Lijsten van entry types krijgen nu uitgebreide filtering functionaliteit. Voor sites met veel content is het dus gedaan met eindeloos scrollen en zoeken in lijsten. Je kan nu gebruik maken van een combinatie van verschillende filters waardoor je sneller vindt wat je zoekt

Picture 1

Conditionele velden

Layout van velden en tabbladen kunnen vanaf nu worden geconfigureerd om enkel zichtbaar/bewerkbaar te zijn wanneer er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Zo kan je bijvoorbeeld een veld enkel tonen als een ander veld een waarde heeft. Of bijvoorbeeld bepaalde velden enkel tonen voor specifieke gebruikers. Dit maakt dat het ingeven van content een pak dynamischer en overzichtelijker gemaakt kan worden.

Picture 2

Focal points

In Craft 3 kon je reeds focal point(s) aanduiden op je afbeeldingen, zodat er bij het bijsnijden steeds rekening gehouden kan worden met belangrijke delen van de afbeelding. Het toevoegen van deze focal points is nu simpeler gemaakt, en kan je al doen tijdens het previewen van een afbeelding.

Behind the scenes

PHP 8

Achter de schermen zijn er ook tal van verbeteringen aangebracht. Craft 4 vereist nu PHP versie 8 en dat brengt een serieuze snelheidsboost met zich mee. PHP 8 is gemiddeld 30% sneller dan versie 7, met in specifieke gevallen pieken tot wel 100%. Daar bovenop komen nog eens de snelheidsoptimalisaties van de Craft codebase zelf. Je site zal dus een pak beter presteren.

Money veld

Craft 4 voegt een nieuw type veld toe: het money veld. Dit geeft developers meer mogelijkheden specifiek afgestemd op geld. Denk dan bijvoorbeeld aan notatie, conversie, …

Uitbreidbaarheid control panel

Het is gemakkelijker gemaakt om custom plugins van schermen te voorzien in het control panel. Ze kunnen vlotter opgezet worden en passen beter in de layout van Craft.

Verbeterde caching

Verbeterde caching mogelijkheden in combinatie met Laravel collections geeft developers betere tools om de performantie van de site op te krikken.

... and lots more

Dit waren de belangrijkste toevoegingen/wijzigingen aan Craft cms. Maar het is in feite enkel het tipje van de ijsberg. Craft 4 is reeds een half jaar klaar voor gebruik, maar het heeft even geduurd vooraleer alle plugins er op afgestemd waren. Dit is nu het geval en we kunnen je dus zonder enige terughoudendheid aanbevelen om te upgraden.

Klaar om jouw website te upgraden naar Craft 4?

Contacteer ons!

Stay updated!
Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste digitale trends, tips & tricks, interessante events en seminaries? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf mij in!