04 mei 2023 3 minuten

Waarom de keuze voor Neo als content builder?

Arne Vandewaelle

Dat wij als developers bij Digital Pulse kiezen voor een flexibel en eenvoudig te gebruiken content builder aan te bieden in ons CMS, daar is niets nieuws aan, maar waarom wij zo’n fan zijn van Neo? Dat leggen we je graag even uit.

Neo is een veldtype die voortbouwt op het Matrix-principe, met dat verschil dat Neo gebruikt maakt van bestaande velden binnen het CMS, wat resulteert in een onderhoudsvriendelijk CMS, bloktypes kunnen opgebouwd worden met tabbladen voor structuur, ingedeeld worden in groepen en nog veel meer.

Neo in combinatie met onze duurzame visie van een onderhoudsvriendelijk CMS

Doordat Neo gebruik maakt van bestaande velden binnen de bloktypes die aangemaakt worden geeft dit als voordeel dat een specifiek veld (bijvoorbeeld een tekstveld) maar één keer aangemaakt moet worden en op één plaats aanpassingen nodig zijn om dit veld op alle mogelijke plaatsen binnen het CMS bij te werken met eventueel nieuwe functionaliteiten.

Bouwblokken kunnen worden gebruikt binnen andere bouwblokken, bijvoorbeeld wanneer we drie kolommen willen toevoegen naast elkaar. Dit kunnen we doen om binnen een blok “kolommen” de “kolom” blok meermaals toe te voegen waarin we de blokken titel, tekst, buttons en media beschikbaar maken. Wanneer bij een uitbreiding een aanpassing gedaan wordt aan één van deze blokken (bijvoorbeeld aan de buttons) wordt er een kleur optie toegevoegd, dan is deze optie ook direct bruikbaar binnen de kolommen.

Sinds de komst van Craft 4 is het ook mogelijk om voorwaarden te gaan opleggen naar specifieke blokken, zo kan je bijvoorbeeld instellen dat een blok “tijdlijn” enkel mag geplaatst worden op een pagina met als type “about” of dat enkel gebruikers die binnen de groep “marketing” vallen specifieke blokken kunnen toevoegen/bewerken op een pagina. Met deze uitbreiding op de bestaande Neo functionaliteit is het opnieuw mogelijk om alle mogelijke blokken binnen de website binnen één specifiek Neo veld te gaan aanmaken waardoor er geen dubbele content builders aangemaakt moeten worden met dubbele bouwblokken.

Deze opties zorgen ervoor dat er veel minder dubbele velden of bouwblokken aangemaakt moeten worden, wat het onderhouden van de website voor onze developers een stuk eenvoudiger maakt bij uitbreidingen.

Vrijheid in het bouwen van pagina’s

Standaard voorzien wij als developer dat iedere bouwblok binnen de content builder op iedere pagina gebruikt kan worden, maar met Neo kunnen we dit op een meer geordende manier doen door de bouwblokken te gaan onderverdelen in groepen zoals tekst, media, jobs, about, contact, … . Dit zorgt ervoor dat de uitgebreide lijst aan bouwblokken op een overzichtelijke manier weergegeven worden binnen de edit weergave van een pagina.

SCR 20230328 fix

Om binnen uitgebreide bouwblokken een overzicht te bewaren kunnen we de velden gaan opdelen binnen tabbladen. Zo kunnen we bijvoorbeeld een bouwblok “tekst met media” gaan opdelen in tabbladen content, media, en instellingen waar we onder het tabblad content alle tekstuele velden plaatsen, onder media alles rond de media die bij de tekst hoort te staan, en onder instellingen de positie tegenover de tekst, het formaat van het beeld, achtergrondkleuren, … dit zorgt ervoor dat we complexe bouwblokken kunnen gaan uitsplitsen in compacte onderdelen om zo een duidelijk overzicht te bewaren.

Neo-als-contentbuilder-media
Neo-als-contentbuilder-media-2

Door het hergebruiken van bestaande blokken binnen andere bouwblokken geef je de gebruiker de volledige vrijheid om de volgorde binnen de blokken te gaan bepalen met de mogelijke subblokken, dit kan interessant zijn voor kolommen, grote blokken tekst met titels te gaan verplaatsen zonder nieuwe blokken te moeten toevoegen of delen opnieuw te gaan opzetten binnen de pagina’s.

Het is waarschijnlijk opgevallen dat wij fan zijn van Neo?

De herbruikbaarheid van velden of bestaande blokken binnen de content builder zorgen voor minder belasting van de website door de grote hoeveelheid aan verschillende velden met zelfde instellingen en zorgen ook voor een vlotter verloop van updates aan uw website. Ook het tonen van specifieke velden op basis van wat er ingevuld wordt in andere velden zoals een keuzemenu of wanneer een foto is toegevoegd aan de bouwblok zijn sinds Craft 4 leuke functies om de bouwblokken nog gebruiksvriendelijker te maken voor de sitebeheerders.

Al deze voordelen samen zorgen er natuurlijk voor dat wij als developers bij Digital Pulse grote fan zijn van de Neo velden.

Ben jij ook fan van de Neo velden of wilt u graag ook zo'n gebruiksvriendelijke content builder?

Contacteer ons!

Stay updated!
Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste digitale trends, tips & tricks, interessante events en seminaries? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf mij in!