09 maart 2020 2 minuten

Wat is Craft Cloud?

Angelo

Op de Dot All conferentie die op 18 tot 20 september 2019 plaatsvond heeft m’n Craft Cloud voorgesteld.

Dit zal in 2020 worden uitgebracht en schept veel nieuwe mogelijkheden qua manier van werken.

Wat is Craft Cloud?

Craft Cloud is een headless CMS, wat wil zeggen dat het een back-end only content management system is. Een headless CMS is dus een content verdeler waarbij de gegevens kunnen worden opgehaald via API calls op eender welk device of met eender welk front-end framework.

Craft Cloud zal volledig op een cloud omgeving worden opgeslagen. Door deze aanpak zal je geen gebruik kunnen maken van de huidige templates (twig) alsook plugins. Een groot voordeel is wel dat er geen rekening moet worden gehouden met DevOps of software updates.

Om een betere kijk te hebben hoe een headless CMS werkt, moet je weten hoe een API (=Application Programming Interface) werkt. Een API is de manier waarop 2 punten met elkaar kunnen communiceren. Als gebruiker vraag je dingen op (request), met als resultaat een antwoord met de gegevens (response).

Al deze gegevens worden opgeslagen op een cloud omgeving van Craft en dus niet lokaal. Dit heeft als voordeel dat je applicaties of websites gemakkelijk schaalbaar zijn.

De term headless komt van het concept de ‘head’ (front-end gedeelte, de website) van de ‘body’ (back-end, content) te verwijderen.

Een headless CMS heeft dus nog altijd een interface waar je content kan toevoegen maar ook een API waarmee je de content op eender welk device kan ophalen. Door deze aanpak maakt het niet uit waar en hoe je de content zal gebruiken. Een headless CMS heeft dus enkel als doel de content gestructureerd op te slaan en te versturen.

Verschil coupled(traditionele) CMS en headless CMS

Bij een traditionele CMS hebben we volgende onderdelen:

  1. Admin: de interface om gegevens te beheren.
  2. Integratie: om gegevens te lezen en schrijven.
  3. Database: plaats waar de gegevens opgeslagen worden.
  4. Weergave: de website waar de gegevens getoond worden.
Craftcloud blog

Om nu deze coupled CMS om te zetten naar een headless CMS verwijderen we punt 4 van deze structuur. Het ‘hoofd’ van de structuur is verwijderd. Wat overblijft is nog steeds een werkende structuur waarmee je gegevens kan beheren en ophalen via een API.

Craftcloud blog 2

Door deze aanpak kan je geen werkende website of applicatie bouwen met enkel deze structuur. Dit heeft als voordeel dat de developer het front-end gedeelte (head) kan maken in de taal die hij/zij gewoon is en niet moet werken met de opgegeven technologie van een coupled CMS.

Heb ik een headless CMS nodig?

Dit verschilt van project tot project, er zijn projecten waar een headless CMS beter is en vice versa.

Voordelen

  • Gegevens zijn snel beschikbaar
  • Volledige controle over hoe en waar je de gegevens toont
  • Gemakkelijke en veilige integratie van extensies
  • Laat de developer zijn vertrouwde programmeertaal te gebruiken
  • Future proof: werkt gemakkelijk met nieuwe technologieën

Nadelen

  • Geen presentatie mogelijkheid
  • Geen live preview tijdens invullen van de gegevens
  • Afhankelijk van front-end (head) technologieën

Conclusie

Craft Cloud zal in de toekomst gegevens kunnen aanleveren, snel en efficiënt via een API. Dit heeft als grote voordeel je de gegevens met eender welk device of gebruikte technologie kan ophalen en is dus een krachtige oplossing voor mobile- en webdevelopers.

Stay updated!
Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste digitale trends, tips & tricks, interessante events en seminaries? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf mij in!