05 november 2021 6 minuten

5 tips om je vacatures online in de kijker te plaatsen

#employerbranding #vacatures
Emma Thumb

De war on talent is groter dan ooit. Heel wat West- en Oost Vlaamse bedrijven hebben moeite om (genoeg) volk te vinden. Je kan gebruik maken van verschillende interim bedrijven die voor jou op zoek gaan naar de geschikte werknemers, maar ook intern is het belangrijk (zelf belangrijker?) dat je de juiste stappen onderneemt om je team te vervolledigen. Wat kan je online doen om je vacatures in de kijker te plaatsen? Wij geven je alvast 5 tips om aan de slag te gaan!

TIP 1: Gebruik een aparte job website of een apart luik op je website specifiek gericht op jobs

Indien je beschikt over een website is het logisch om hier een apart deel te voorzien die zich richt op de openstaande jobs. Dit kan dan gelinkt worden in de navigatie, footer of op andere delen van de website. Afhankelijk van de hoeveelheid vacatures en van de grootte van het bedrijf, kan je opteren voor een aparte website die zich specifiek richt op employer branding. Waar moet je op letten indien je kiest voor een aparte jobsite?

  • Zorg dat de stijl in lijn ligt met het bedrijf en dat er ook een duidelijke link is met de hoofdwebsite van het bedrijf.
  • Zorg voor een overzichtelijke manier om de vacatures te tonen. Gebruik maken van filters en/of een zoekfunctie kan gemakkelijk zijn voor de zoeker, afhankelijk van het aantal vacatures natuurlijk.
  • Geef ook wat extra informatie mee aan de bezoeker van de jobsite. Hoe gaat het sollicitatieproces precies, welke stappen worden ondernomen? Hoe ziet het werken bij je bedrijf eruit? Heb je hier verhalen, testimonials, video’s of foto’s die het iets persoonlijker maken? Voeg deze zeker toe aan je website.
  • Gebruik een CMS dat gebruiksvriendelijk is of koppel een ATS (=Applicant Tracking System) aan je website. Kies een CMS waar je gemakkelijk zelf de vacatures kan aanpassen, verwijderen of toevoegen. Craft CMS is hier een goed voorbeeld van. Via dit CMS kan je te allen tijde de content aanpassen, zonder dat je hiervoor hulp nodig hebt van een developer. Je gebruikt je login, je navigeert naar de pagina die je wil aanpassen of toevoegen en je past de content zelf aan. Aan de hand van verschillende contentblokken kan je zelf de inhoud van de pagina bepalen. Indien je een bepaalde vacature terug offline haalt, kan je ook snel een redirect instellen in Craft CMS zodat deze pagina geen 404 veroorzaakt. Kortom, het perfecte CMS om je jobsite in te richten.

TIP 2: Houd rekening met SEO

Indien je een aparte jobsite hebt, of je hebt een apart deeltje op je website voorzien voor je vacatures, moeten deze site of pagina natuurlijk ook gemakkelijk vindbaar zijn in Google. Je moet je website dus SEO-proof maken en dat kan aan de hand van volgende puntjes waar je rekening moet mee houden:

  • Zoekwoorden: maak gebruik van de juiste zoekwoorden in de content van je vacatures. Via welke zoekwoorden wil je dat de doelgroep tot bij je website komt? Zijn er verschillende benamingen voor de vacature? Neem deze zeker op in de content, zo heb je meer kans om gevonden te worden door de zoekmachines en dus ook door je doelgroep!
  • Metadata: De metadata van je website omschrijft de content op je pagina en bestaat uit een titel, beschrijving, afbeelding en een omschrijving van de afbeelding. De metadata wordt door de zoekmachines gelezen wanneer een bepaalde pagina onder de loep wordt genomen. Het is dus belangrijk om hier ook de belangrijkste zoekwoorden in op te nemen. Kies ook voor een passende afbeelding die de pagina zo goed mogelijk omvat. Dit geeft je meer kans dat de zoekmachines beter begrijpen waarover de vacature gaat.
  • H-tags: H-tags geven structuur aan je pagina en geven deze informatie ook mee aan de zoekmachines. Het is dus ook belangrijk om gebruik te maken van H-tags: H1-tag, H2-tag, H3-tag, H4-tag enzoverder. Je kan hier ook de belangrijkste zoekwoorden in opnemen.
  • Structured data: Structured data kan je zien als een stukje code die toegevoegd wordt aan de website om zo meer informatie te geven aan de zoekmachines die je website crawlen. Specifiek voor vacatures op de website kan structured data zeer interessant zijn omdat de zoekmachines zo betere zoekresultaten kunnen tonen aan de zoeker. Structured data vergroot de kans dat er een rich snippet getoond wordt in de zoekresultaten, de zogenaamde Google4Jobs. Een rich snippet is een opvallend zoekresultaat die helemaal bovenaan in de Google wordt getoond en dus extra aandacht op zich neemt. Ideaal om je vacatures in de kijker te plaatsen!
Screenshot vacatures in google rich snippet
Voorbeeld rich snippet

TIP 3: Adverteer via Google

Wanneer je adverteert via Google, kan je heel wat interessante profielen bereiken. Er zijn heel wat personen die op zoek zijn naar de geschikte job via de zoekmachines, en daarbij heeft Google heel wat potentieel. Aan de hand van Google Ads kan je zelf verschillende advertenties opmaken, afhankelijk van de doelstelling van de advertentie. Indien je een vacature wil promoten, zijn er twee verschillende opties:

1. Tekstadvertenties: Een tekstadvertentie is een advertentie die getoond wordt in de zoekresultaten in Google. Je kan zelf de titels, beschrijvingen en URL kiezen waardoor je het zoekresultaat heel gericht kan opstellen. Je kan ook gebruik maken van de zogenaamde extensies, bv. een telefoonnummer en/of adres toevoegen, andere URL's naar de website linken, extra woorden in de kijker plaatsen, een formulier opnemen enzoverder. De plaats waar je advertentie getoond zal worden in Google is afhankelijk van het budget en de kwaliteit van de advertentie. Iedereen wil natuurlijk zo hoog mogelijk in Google scoren, maar daarvoor moet je rekening houden met een budget hoger dan je concurrentie en een advertentie met een betere kwaliteitsscore dan je concurrentie.

2. Display advertenties: Een display advertentie is een advertentie die gebruik maakt van een beeld. Dit kan in de vorm van een statisch beeld of video. Je kan ofwel zelf een op maat gemaakt beeld toevoegen of je kan dit ook laten vormgeven door Google zelf. In dit laatste geval moet je slechts enkele foto’s, titels en beschrijvingen toevoegen zodat Google zelf de combinaties kan opmaken. Een display advertentie kan getoond worden op websites die je zelf aangeeft. Je kan een keuze maken op basis van interesses, onderwerpen, plaatsingen, zoekwoorden, locatie, … Indien je dus een vacature in de kijker wil plaatsen, kan je je advertentie laten tonen op websites waar je doelgroep ook aanwezig is. Dit kan gaan van blogberichten over vacatures, nieuwswebsites, een specifiek studiegebied, een bepaald onderwerp die relevant is voor je advertentie enzoverder.

TIP 4: Adverteer via sociale media

Ook via social media kan je gretig gebruik maken van hun advertentiemogelijkheden om sollicitanten aan te trekken. Afhankelijk op welk platform je doelgroep het meeste tijd besteedt, kan je adverteren op Facebook, Instagram en LinkedIn. LinkedIn is gekend voor zijn iets serieuzere inhoud en hier kan je dan ook zeer gericht adverteren op bedrijfsprofielen, aantal jaar ervaring, soort bedrijfsdepartement enzoverder. Facebook en/of Instagram kunnen ook interessant zijn omdat je hier specifiek kan targeten op interesses. Indien je adverteert via social media, let dan op volgende opmerkingen:

  • Target je doelgroep zo specifiek mogelijk en ga hier niet té breed in.
  • Begin met een kleiner budget voor verschillende advertenties en test wat werkt. Na de eerste analyse kan je dan meer budget inzetten op de best werkende advertentie
  • Werk in het juiste formaat. Indien je werkt met bv. Instagram stories, zorg dan voor beelden met het 9:11 ratio. Zorg daarnaast ook voor de juiste bestandsgrootte, videospecificaties, enzoverder.

TIP 5: Maak gebruik van de employer branding mogelijkheden van LinkedIn

Omdat LinkedIn een meer jobgericht platform is, is het natuurlijk zeer belangrijk om hier ook op aanwezig te zijn. Niet alleen via de advertenties kan je meer visibiliteit genereren, LinkedIn voorziet zelf ook verschillende extra mogelijkheden om je vacatures meer in de kijker te plaatsen:

  • Je kan een gratis vacature plaatsen via je eigen profiel. Je voegt de jobtitel en beschrijving toe en daarnaast heb je ook de mogelijkheid om enkele vragen te stellen die de sollicitant tijdens het sollicitatieproces moet beantwoorden vooraleer het CV doorgestuurd wordt. Zo kan je onmiddellijk al een eerst idee hebben of de kandidaat geschikt is of minder geschikt is. Deze gratis vacature is dan ook zichtbaar via je bedrijfsprofiel.
  • Indien toch nog meer visibiliteit wil met deze vacature, kan je de vacature ook promoten. Zo krijg je meer mogelijkheden om de geschikte kandidaat te vinden.
  • Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om de zogenaamde ‘carrièrepagina’s’ toe te voegen aan je LinkedIn-bedrijfsprofiel. Je kan een ‘Werken bij’ pagina of ‘Wat we doen’ pagina toevoegen zodat je wat meer informatie kan geven over de bedrijfscultuur en hoe werken bij je bedrijf eruitziet. Hier zijn heel wat verschillende mogelijkheden, meer informatie kan je hier terugvinden.
Screenshot gratis vacature LinkedIn
Gratis vacature plaatsen via LinkedIn

BONUS: Meet je resultaten

Om ervoor te zorgen dat je weet welk resultaat je inspanningen hebben opgeleverd, is het belangrijk om conversies in te stellen, dat kan via Google Analytics. Stel dat iemand kan solliciteren aan de hand van een invulformulier op de website, dan moet het invullen van dit formulier als een conversie ingesteld worden. Of het klikken op een e-mailadres, telefoonnummer, … kunnen ook gezien worden als een conversie. Aan de hand van deze ingestelde conversies kan je dan goed opvolgen welke marketing acties het beste resultaat hebben opgeleverd.

Bij Digital Pulse zijn we gespecialiseerd in het opmaken van websites in Craft CMS, met daarbij de nodige online marketing ondersteuning.

Wil je eens afstemmen hoe we jouw vacatures precies meer in de kijker kunnen plaatsen?

Let's talk!

Stay updated!
Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste digitale trends, tips & tricks, interessante events en seminaries? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf mij in!