06 december 2018 4 minuten

5 sociale media kanalen die je waarschijnlijk nog niet kent

#social media
Emma Thumb

Tegenwoordig heeft iedereen Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, … Maar wil je het niet enkel bij deze kanalen houden? Of ben je deze kanalen in het geheel beu? Hier worden 5 verschillende sociale media kanalen voorgesteld die waarschijnlijk iets minder bekend zijn dan de traditionele social media, maar daarom niet minder goed zijn. En niets is zo leuk als iets nieuws ontdekken, toch?

Ello

Ello werd opgericht in functie van artiesten en noemt zichzelf ‘The Creators Network’. Ello is vrij van reclame (en dat hebben ze beloofd) en zegt dat ze niet handelen in gebruikersdata.

Ello heeft kenmerken van Facebook, Twitter, Tumblr en Whatsapp, maar dan allemaal in één app. Zo kun je afbeeldingen posten, berichten sturen naar je volgers en zie je ook de activiteit van je volgers. Het verschil met de traditionele social media kanalen zit hem in het feit dat deze community werd opgebouwd om specifiek creatieve personen aan te moedigen om hun creativiteit te uiten zodat ze worden opgemerkt door andere artiesten. Zoals de slogan van Ello zegt: ‘Voor artiesten, van artiesten’.

Ello App

Je kan je als artiest aansluiten bij dit netwerk, waaraan tal van voordelen zijn verbonden.
Dit kanaal wordt enerzijds gebruikt door mensen die hun werk willen delen en verkopen. Aan de andere kant kom je hier ook merken, bureaus en uitgevers tegen. Aan de hand van dit kanaal kun je jouw zichtbaarheid als artiest vergroten tegenover deze merken, bureaus en uitgevers. Het biedt kansen aan om aangenomen te worden of om samen te werken met iemand. Ello kent vandaag al een 625 000 creatievelingen uit 175 verschillende landen.

Ben je artistiek en wil je je werk tonen aan de buitenwereld? Dan is dit je kans!
https://ello.co/

Mastodon

Dit sociale media kanaal heeft heel wat eigenschappen mee van Twitter. Bij Mastodon kan je ook accounts volgen, blokkeren en negeren. Een bericht wordt in Mastodon-taal ‘toot’ genoemd. De toots van de personen die je volgt, kan je ook zien in een tijdlijn. In plaats van een hartje kun je een sterretje geven aan een toot die je leuk vindt, en een retweet heet op Mastodon een ‘boost’. Daarnaast kan je per toot kiezen of die voor iedereen zichtbaar is of alleen voor je eigen volgers. Je kan ook een eigen groep vormen binnen Mastodon.

Toch zijn er enkele verschillen met Twitter.
Mastodon is een open source kanaal, wat betekent dat het netwerk draait op verschillende servers. Je kiest een server en zo doe je mee. Mastodon wordt dus decentraal beheerd, wat er voor zorgt dat je niet het risico loopt dat één bedrijf bepaalt hoe jouw tijdlijn eruit ziet. Je kiest dit zelf. Mastodon heeft geen oog op winst en er zijn geen aandeelhouders, in tegenstelling tot Twitter. Daarnaast mag een bericht 500 karakters bevatten, in vergelijking tot de 140 van Twitter.

Mastodon App

Een welbepaald profiel van gebruikers vinden we niet terug op Mastodon. De gebruikers van Mastodon hebben verschillende achtergronden en dit zie je ook aan de soort posts die heel divers zijn.

Stuur je liever berichten zonder dat er ook maar enige vorm van advertentie is? Dan is deze app misschien wel iets voor jou.
https://mastodon.social/about

Vero

Vero is een social media app gelijkaardig aan Instagram. Net zoals bij Instagram, kan je personen volgen en zelf gevolgd worden. Je kan ook je eigen content delen en je ziet een verzameling van alle content van de personen die je volgt in je Vero feed.

Het grote verschil met Instagram zit hem in het feit dat er geen algoritmes aanwezig zijn bij Vero. Je ziet de content van anderen chronologisch en op het juiste moment (en niet 2 uur later). Vero is ook vrij van advertenties (hebben ze ook beloofd), in tegenstelling tot Instagram. Een nog belangrijk verschil is te vinden in de soort content die je kan delen. Bij Instagram gaat het men vooral om de foto’s & video’s, maar bij Vero kan je gemakkelijk ook links, muziek, films, series, TV series, boeken en plaatsen delen met anderen.

Vero App2

Bij Vero zijn er vooral veel influencers die gebruik maken van deze app. Ook veel jongeren zijn hier te vinden en zien dit kanaal als ‘het nieuwe Instagram’.

Ben je de advertenties van Instagram beu maar wil je toch iets gelijkaardigs? Dan is Vero misschien wel dé ontdekking voor jou!
https://www.vero.co/

Kiyo

Kiyo beschikt over de normale eigenschappen van een social media kanaal, maar dan zonder de druk om goed te scoren qua likes, comments, reviews enz. Je kan dus gewoon je foto’s of video’s gaan uploaden en men kan hierop reageren, persoonlijk naar jou. Meer is er niet. Je moet je niet bezighouden met hoeveel likes, reacties, views, shares, ... je hebt op die foto of video!

De app zelf werkt wat gelijkaardig als Pinterest. Je kan collecties maken van bepaalde thema’s en hieronder dan foto’s en video’s plaatsen. Iedere collectie wordt dan een ‘kiyo’ genoemd, wat ‘memoires’ betekent in het Japans. Daarnaast kan je ook zelf bepalen welke personen je Kiyos kunnen zien.

Kiyo App

Ben je de social media druk beu? Dan is Kiyo dé oplossing voor jou!
Deze app is (enkel) te vinden in de iOS Store.

Zenly

Bij Zenly is het mogelijk om de locatie van je vrienden te weten. Je kan aan de hand van de GPS-locatie ontdekken waar jouw vrienden zich situeren. Voor personen die de app zelf niet hebben, kan je je locatie drie kwartier lang ‘online’ zetten, zodat deze personen ook kunnen weten waar je precies bent. Dit gebeurt via een link die je kan versturen vanuit Zenly naar een contact in WhatsApp, Facebook of gewoon per e-mail. Daarnaast kan je ook te weten komen hoeveel procent batterij die vriend precies heeft, wat ook handig kan zijn.

Een app dat goed lijkt op Zenly, is Swarm. Bij Swarm kan je ook laten weten aan je vrienden waar je je bevindt. Het verschil met Swarm is dat je bij Zenly een vriend kan berichtjes sturen, kan bellen én zelfs een route kan volgen om tot bij die vriend te komen. Tegenwoordig heeft Facebook ook al een locatie-optie toegevoegd waarbij je jezelf kan ‘inchecken’, zodat je vrienden weten waar je bent. Het verschil hierin is dat je bij Facebook geen exacte locatie hebt, wat je wel hebt bij Zenly.

Eén klein nadeel: je kan je locatie slechts voor een beperkte tijd tonen aan je vrienden. Na 48u wordt jouw locatie, of in elk geval jouw stad, terug automatisch gedeeld voor iedereen.

Zenly App2

Wil je weten waar je vrienden zijn én hen tegelijkertijd berichten sturen? Dan is deze app iets voor jou!
Deze app is te vinden in de iOS Store en Android Store.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste sociale media kanalen?

Geef ons een seintje!

Stay updated!
Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste digitale trends, tips & tricks, interessante events en seminaries? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf mij in!